Home

Tomorrowschool

In het kader van mondiale vorming koos elke klas/graad dit jaar een land uit dat ze willen vertegenwoordigen. Op of rond de nationale feestdag van dit land zal er een activiteit worden georganiseerd om dit land eens in de kijker te zetten. Op die manier willen we onze blik op de wereld verruimen.

Juf Nathalie, meester Sven en meester Bart hebben geen klas en dus ook geen eigen land maar ze wilden wel hun steentje bijdragen. Met Tomorrowschool wilden ze aan elke klas de mogelijkheid geven om met een grote vlaggenparade hun land aan de rest van de school kenbaar te maken. Het evenement werd afgesloten in bijzijn van onze ouders met het schoollied voor dit jaar en een bijhorende dans die iedereen tijdens de turnlessen aangeleerd kreeg.

Het zesde leerjaar kreeg de opdracht om voor de randanimatie te zorgen. Zij boksten volledig zelfstandig een schitterende omkadering ineen.

Het mooie weer was de kers op de taart. Geniet nog eens mee van onderstaande foto's en filmpje.

Tomorrowschool

 

 

 

 

Car Free day

In het kader van de CarfreeDay besloten 2 leerkrachten en de directeur van basisschool Sint-Jozef in Eeklo om de auto thuis te laten en voor een alternatief vervoersmiddel te kiezen.

Er werd afgesproken om thuis te vertrekken om 7u50. Het normale vertrekuur om tijdig op school te arriveren met de auto vanuit Zelzate, Eede en Waterland-Oudeman.

Onze ervaring na deze voormiddag:

Juf Carmen woont over de grens in Eede. Met de auto is ze doorgaans maximum een kwartiertje onderweg. Donderdag nam ze de bus van Eede naar Maldegem en van Maldegem naar Eeklo.  Dit kostte haar 1uur en 10 minuten. Ze arriveerde dus een halfuurtje te laat op school. Het viel juf Carmen vooral op dat je verplaatsen met het openbaar vervoer wel ontspannend is: “Ik kwam op de bus en aan de bushaltes mensen tegen die ik ken. Je kan een praatje maken terwijl je wacht en onderweg. Helaas weegt dit niet op tegen de extra reistijd waar ik mee te maken krijg.”


Meester Sven vertrok in Waterland-Oudeman. Hij rijdt dikwijls met de skeelers of de fiets naar school. Meestal vertrekt hij al rond 7u zodat hij ruim op tijd op school is en bij eventuele materiaalpech ook nog tijdig de school kan bereiken. Vandaag vertrok ook hij om 7u50. Meester Sven was de enige die de school tijdig bereikte. Met de fiets had hij er 35 minuten voor nodig. “Woon-werkverkeer op deze sportieve manier is een echte aanrader. Voor het werk heb je tijd om wakker te worden, en na het werk kan je je hoof al sportend eventjes leegmaken. Bovendien kost het, in tegenstelling tot het openbaar vervoer, geen geld maar verdien je er nog een centje mee bij door de fietsvergoeding. Hiermee kan ik het onderhoud aan mijn fiets betalen.”

Directeur Leen:

De buschauffeur was heel vriendelijk en hoffelijk in het verkeer, dit kan ik appreciëren.

De busrit geeft een ontspannen gevoel, geen ochtendstress achter het stuur, geen ergernissen over de weersomstandigheden, je reist langs mooie plaatsen en ziet hoe de ochtend bij veel mensen op gang komt. Mensen die hun huis verlaten, auto’s die op de oprit wachten, wachtende mensen aan een bushalte, een huis dat te koop staat, een evenement dat in volle voorbereiding is, een winkel die uitverkoopt,…sightseeing in je eigen regio = fijne ervaring doorheen het Meetjesland.

Ik geef deze tip alvast door aan onze 2de graad die dit thema jaarlijks uitwerkt.

De bus biedt heel wat voordelen. . . als je niet gehaast bent en je je onafhankelijkheid even kan/wil opgeven. Met de auto heb je het gevoel dat je je timing meer zelf in de hand hebt. Dit schept uiteraard weer grote nadelen: stress achter het stuur, verscherpte  focus bij slechte weersomstandigheden, nadelig voor het milieu en je portemonnee.

Als ik op hetzelfde moment de bus neem dan ik zou vertrekken thuis met de auto ben ik hopeloos te laat op het werk. De rit Zelzate – Eeklo duurt met de auto 20 minuten, met de bus doen we er 1u22 over.

Een oplossing voor mij zou zijn, indien ik enkel het openbaar vervoer wil/kan nemen - is dichter bij huis werken …maar mijn hart ligt op St-Jozef & St-Janneke in Eeklo en dus ben ik genoodzaakt om de wagen te nemen.

Wie wél dichter bij onze school woont, heeft het ook moeilijk om een bus te nemen die tijdig aankomt. Kinderen komen OF veel te vroeg of veel te laat aan onze schoolpoort aan.
Vorig jaar hebben we ervaren dat de lijnbussen niet (meer) zijn afgestemd op de schooluren van onze lagere school. Dit betreuren we heel erg! Moeilijk om zo de bus te promoten bij ouders, hoezeer we dit ook willen doen want aan onze schoolpoort is er een bushalte.

Langs deze weg willen we de ouders & leerlingen feliciteren die dagelijks inspanningen doen om de bus te nemen naar school/het werk, waar dan ook. Het blijft een milieuvriendelijke en veilige manier om een verplaatsing te doen maar het is niet altijd de makkelijkste manier.  

 

 

De eerste schooldag

 
 

Onze school wint de koningin Paolaprijs

paolaprijs

Kinderen worden vaak reeds op jonge leeftijd en in hun nabije omgeving geconfronteerd met emotioneel moeilijke situaties die ze nauwelijks kunnen verwoorden.
Als we ervan uitgaan dat welbevinden een voorwaarde is om tot ontwikkeling en tot leren te komen kunnen we deze signalen niet links laten liggen.

Wij zochten naar een manier om deze gevoelens letterlijk een plaats te geven.

Zo ontworpen we de stille toren, de praatkring ‘vreugdenest’, de nieuwsgierige brievenbus, de zorgenbuis, de herinneringsmuur, de spaarpot vol grote dromen, de energiefiets, het verjaardagslint,…

Deze gevoelsplekken zijn geïntegreerd binnen onze speelplaatswerking en binnen onze klasmuren.
Ze zijn stilletjes en subtiel aanwezig en worden duidelijk als er nood aan is.

Door deze plekken aan te reiken krijgen kinderen de kans om hun verschillende emoties te uiten, te begrijpen en te kanaliseren. Dit kan zowel in groep als individueel.

Er zijn geen extra lessen te geven maar de gevoelsplekken volgen het leven en de gevoelens van elke dag. Leerkrachten ervaren deze plekken als verreikend voor hun klaspraktijk, samen met de klasgroep is er nu een ‘plek’ waar makkelijker kan gesproken worden, waar ‘herinneringen’ een plaats krijgen, waar ‘zorgen’ gepost kunnen worden,. . .

Het project kadert volledig binnen de eindtermen en de leerplandoelen maar is niet leerstofgebonden.

We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere onderwijsparticipanten. We geloven in ons nieuw concept en zijn ervan overtuigd dat  we heel wat kinderen met 'ondergesneeuwde emoties' zullen helpen, zonder daarom als therapeut te willen fungeren, want dat is niet de opdracht van het onderwijs. Gevoelens bespreekbaar maken en ruimte geven binnen een beheersbaar kader is dat zeker wel en meer dan nodig anno 2015.

 

Bekijk hier het filmpje dat het VRT-journaal uitzond over de prijsuitreiking en ons project.

 

school2-kleur

Menu nieuws